Słodkie i zdrowe? To wcale nie musi się wykluczać! Takie są kulki i batoniki TriMamowe 🙂 TriTata chętnie po nie sięga by treningowej mocy dodać 🙂
Ostatnio podczas Sportowego relaksu dziewczynom skradły podniebienia 🙂
Mniam!
Kulki TriMamy z niespodzianką
Składniki
1 szklanka ugotowanej fasolki adzuki
1 szklanka daktyli suszonych – bez pestek
1 szklanka zmielonych migdałów
2 łyżeczki Karobu
Sok z ¼ cytryny
Na niespodzianki: morwa, żurawina, orzechy pekan, włoskie
Wiórki kokosowe (do obtaczania)
Przygotowanie
Fasolę, daktyle, migdały zmiksować na gładką masę i dodać pozostałe składniki. Ulepić kulki z niespodzianką w środku, obtaczać w wiórkach kokosowych. Schłodzić w lodówce i tam najlepiej przechowywać.
Batoniki TriMamy – bezglutenowe, wegańskie, energetyczne.
Doskonale nadają się jako przekąska ” na wynos”. Na trening, do pracy.
Daktyle i śliwki, morele, z których powstaje puree, możesz zastąpić dowolną inną mieszanką suszonych owoców w zmiennych proporcjach
( wiśnie, rodzynki, żurawina ). Jednym ze składników jest tu surowa kasza jaglana. Nie ma potrzeby wcześniej jej gotować, ponieważ kasza świetnie praży się w piekarniku. Jest chrupka i bardzo smaczna. Polecam!
Z podanych proporcji otrzymasz 24 batoniki. Jeden baton ma ok. 160 kcal.
Puree:
12 miękkich daktyli
12 suszonych śliwek
12 suszonych moreli
0,5 szklanki wody
szczypta soli
Pozostałe składniki:
2 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
0,5 szklanki kaszy jaglanej
¼ szklanki otrębów
¼ szklanki płatków kokosowych
¼ szklanki płatków jaglanych
¼ szklanki nasion słonecznika
¼ szklanki pestek dyni
¼ szklanki nasion sezamu
1 łyżka cynamonu
1 szklanka zmielonej mieszanki: orzechów włoskich /nerkowca / migdałów bez skórki
1 łyżka syropu daktylowego/ z agawy (opcjonalnie)
PRZEPIS:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
2. Wypestkowane daktyle, śliwki, morele i pół szklanki wody zmiksuj na puree.
3. Przełóż puree do miski, dodaj wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
4. Przełóż masę do płaskiego naczynia do zapiekania wyłożonego papierem do pieczenia (może być blacha 23×33). Wyrównaj, starannie ugnieć.
5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na ok. 25-30 minut i piecz, aż masa lekko się zrumieni.
6. Upieczoną masę odstaw do ostygnięcia (w naczyniu) na ok. 20-30 minut.
7. Jeszcze ciepłą masę podziel na kwadratowe batony i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Życzę Smacznego!