TriMamowe zdrowe, słodkie przekąski

img_0014

Słodkie i zdrowe? To wcale nie musi się wykluczać! Takie są kulki i batoniki TriMamowe 🙂 TriTata chętnie po nie sięga by treningowej mocy dodać 🙂
Ostatnio podczas Sportowego relaksu dziewczynom skradły podniebienia 🙂
Mniam!

Kulki TriMamy z niespodzianką

Składniki

1      szklanka ugotowanej fasolki adzuki

1      szklanka daktyli suszonych – bez pestek

1      szklanka zmielonych migdałów

2   łyżeczki Karobu

Sok z ¼ cytryny

Na niespodzianki: morwa, żurawina, orzechy pekan, włoskie

Wiórki kokosowe (do obtaczania)

Przygotowanie

Fasolę, daktyle, migdały zmiksować na gładką masę i dodać pozostałe składniki. Ulepić kulki z niespodzianką w środku, obtaczać w wiórkach kokosowych. Schłodzić w lodówce i tam najlepiej przechowywać.

Batoniki TriMamy – bezglutenowe, wegańskie, energetyczne.

Doskonale nadają się jako przekąska ” na wynos”. Na trening, do pracy.

Daktyle i śliwki, morele, z których powstaje puree, możesz zastąpić dowolną inną mieszanką suszonych owoców w zmiennych proporcjach
( wiśnie, rodzynki, żurawina ). Jednym ze składników jest tu surowa kasza jaglana. Nie ma potrzeby wcześniej jej gotować, ponieważ kasza świetnie praży się w piekarniku. Jest chrupka i bardzo smaczna. Polecam!

Z podanych proporcji otrzymasz 24 batoniki. Jeden baton ma ok. 160 kcal.

Puree:

12 miękkich daktyli

12    suszonych śliwek

12    suszonych moreli

0,5 szklanki wody

szczypta soli

Pozostałe składniki:

2 szklanki płatków owsianych bezglutenowych

0,5 szklanki kaszy jaglanej

¼ szklanki otrębów

¼ szklanki płatków kokosowych

¼ szklanki płatków jaglanych

¼ szklanki nasion słonecznika

¼ szklanki pestek dyni

¼ szklanki nasion sezamu

1 łyżka cynamonu

1 szklanka zmielonej mieszanki: orzechów włoskich /nerkowca / migdałów bez skórki

1 łyżka syropu daktylowego/ z agawy (opcjonalnie)

PRZEPIS:

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
2. Wypestkowane daktyle, śliwki, morele i pół szklanki wody zmiksuj na puree.
3. Przełóż puree do miski, dodaj wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
4. Przełóż masę do płaskiego naczynia do zapiekania wyłożonego papierem do pieczenia (może być blacha 23×33).  Wyrównaj, starannie ugnieć.
5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na ok. 25-30 minut i piecz, aż masa lekko się zrumieni.
6. Upieczoną masę odstaw do ostygnięcia (w naczyniu) na ok. 20-30 minut.
7. Jeszcze ciepłą masę podziel na kwadratowe batony i odstaw do całkowitego wystygnięcia.

Życzę Smacznego!

 

 

 

 

 

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone