Bułeczki/ rogaliki drożdzowe

To są już kultowe bułeczki i rogaliki! Przekazywane w Pawła rodzinie z pokolenia na pokolenie. Pamiętam ich smak odkąd poznałam Pawła. Wieki temu 🙂

Nasze dziewczynki uwielbiają je! Zarówno jeść jak i robić! Te bułeczki i rogaliki to nieodzowny element wszystkich dzieciowych imprez. Ania na ostatnie urodziny wzięła je do przedszkola zamiast innych cukierków i słodkości. Dzieci były zachwycone! Pichcą je z Babcią, ale wczoraj to ja wkroczyłam do akcji, żeby się nauczyć! Już pytają kiedy następne, bo tych już prawie nie ma :).

Podstawowy przepis na drożdżowe bułeczki / rogaliki bez użycia miksera czy thermomixa.

Potrzebujesz:

Na CIASTO:

40 g drożdży
220 g mleka
70 g cukru
100 g miękkiego masła
1 całe jajko
1 żółtko
600 g mąki
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki kardamonu
½ łyżeczki cynamonu

Na NADZIENIE:

Bułeczki lubimy z domowym dżemem truskawkowym.
Na rogaliki najlepszy jest domowy mus jabłkowy.
Do posmarowania wypieków: rozbełtane białko.

Na KRUSZONKĘ:

25 g mąki krupczatki
15 g miękkiego masła
15 g cukru

Składniki na ciasto przygotuj wcześniej, tak żeby wszystkie miały temperaturę pokojową.

Ciasto drożdżowe lubi ciepełko, więc od rana nastaw rosół na wiejskiej kurce… w takim klimacie wyrosną wspaniałe bułeczki i rogaliki… – rada mojej Teściowej 🙂

Mleko podgrzej delikatnie, a masło rozpuść powoli w rondelku.

Przygotuj zaczyn drożdżowy: weź półlitrowy kubeczek, wkrusz do niego drożdże, wsyp łyżkę cukru i wymieszaj z drożdżami, zalej połową mleka i posyp łyżką mąki. Odstaw do wyrośnięcia na kilkanaście minut. Zaczyn będzie gotowy, gdy zacznie wyłazić z kubeczka.

Przełóż zaczyn do dużej miski, w której będziesz wyrabiać ciasto. Stopniowo dodawaj pozostałe produkty i mieszaj drewnianą łyżką babci. Po kolei dodawaj : ciepłe mleko, rozpuszczone masło, cukier, jajko, żółtko, a na końcu mąkę, wanilię, sól, kardamon i cynamon.

Gdy składniki połączą się, zrezygnuj z mieszania łyżką, zacznij wyrabiać ręką nawet przez 15 minut.

Dla moich dziewczynek to najprzyjemniejszy etap!

Wyrobione ciasto przykryj płócienną ściereczką i odstaw na dobrą godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu bez przewiewu.

Blachy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.

Przygotuj kruszonkę: wymieszaj składniki i odstaw, żeby nie zniknęła!

Wyrośnięte ciasto podziel na dwa kawałki.

U mnie kawałki muszą być równe!

Marysia wałkuje swoją część na okrągłe bułeczki z dżemem i kruszonką.

Ania swoją – na złociste rogaliki z musem jabłkowym.

Pamiętaj podsypać stolnicę mąką przed wałkowaniem, żeby ciasto nie kleiło się zanadto i było bardziej plastyczne.

Ciasto na bułeczki wałkuj na grubość ok. 1 cm. Bezpieczną szklanką wykrawaj okrągłe bułeczki i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie na środku każdej bułeczki zrób/wgnieć dołek na dżem, bułeczkę posmaruj rozbełtanym białkiem, nałóż dżem, posyp kruszonką. Odstaw, niech chwilę odpoczną przed pieczeniem. Piecz około 12-15 minut w 180 stopniach.

Ciasto na rogaliki wałkuj na grubość ok. 0,5 cm, żeby rogaliki nie były grubaśne. Najlepiej wałkować placki w kształcie koła i kroić jak pizzę. Każdy „kawałek pizzy” smaruj musem jabłkowym i delikatnie zawijaj rogaliki.  Zaczynaj od szerszego końca. Moja Ania jest w tym mistrzem!

Rogaliki odkładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.

Wyrośnięte rogaliki posmaruj rozbełtanym białkiem.

Piecz  około 15 minut w 180 stopniach.

Kiedy czas Cię goni – wrzucaj składniki do miski robota i niech on wyrabia za Ciebie. Wtedy najpierw ubij jajka z cukrem. Radzę wrzucić jedno więcej, bo taki kogel mogel jest pyszny!

Do ubitych jajek dodaj zaczyn, pozostałe składniki i wyrabiaj.

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone